QR Code formaat

Hoe groot moet een QR Code zijn?

Als u een QR Code afdrukt met een grootte van 1 x 1 milimeter, is deze natuurlijk niet goed te scannen. Maar een QR Code hoeft natuurlijk ook niet altijd 10 x 10 centimeter te zijn. Hoe groot moet een QR Code zijn? Helaas is het antwoord op deze vraag niet zo heel makkelijk omdat dit afhankelijk is van een aantal factoren:

  1. Hoeveelheid informatie in de QR Code
  2. Afdruk grootte van de QR Code
  3. Afstand van QR Code drager en persoon die scant

Hoeveelheid informatie in de QR Code vs Afdruk grootte

Een QR Code is eigenlijk niet veel meer dan het anders tonen van een stukje informatie. Zo bevat de eerste QR Code (1) de tekst “QR Panel Pro is het meest eenvoudige QR Code systeem voor bedrijven.” De tweede QR Code (2) bevat de tekst “QR Panel is top!“. Dat is minder tekst en derhalve is QR Code (2) ook minder groot. De vierkantje blokjes waarmee QR Code (1) en QR Code (2) zijn opgebouwd zijn echter even groot.
qr code formaat
QR Code (1)
qr code formaat
QR Code (2)
qr code formaat
QR Code (3)

Je kunt natuurlijk ook gewoon een QR Code kleiner afbeelden. Zo is QR Code (3) even groot als QR Code (2) maar bevat exact dezelfde inhoud als QR Code (1). Het plaatje is gewoon verkleind. Maar u ziet direct dat ook daarmee de zwarte blokjes waarmee de QR Code is opgebouwd kleiner zijn. Om de QR Code goed te kunnen scannen, moet een mobiele telefoon dan ook beter z’n best doen.

 

Afstand QR Code drager tot persoon die scant

Wat ook van belang is om mee te nemen, is de afstand tussen de persoon die de QR Code scant en de QR Code drager (het object waarop de QR Code is afgebeeld. Dat kan een A4’tje zijn, een flyer maar net zo goed een enorme poster langs de snelweg). Immers, een QR Code in een tijdschrift kan best 2 x 2 cm zijn maar voor een poster langs de snelweg moet een QR Code zeker enkele meters breed zijn. Een overzicht om u op weg te helpen:

Drager Afstand Maat
A4 type=Tijdschrift Toestel afstand 20 cm 20mm x 20mm
A3 type=Poster Toestel afstand 1.5m 95mm x 95mm
3x4m type=Billboard Toestel afstand 10m 380mm x 380mm

Maar onthoud dat het altijd belangrijk blijft hoe minder data in de QR Code zit, hoe beter deze leesbaar is. Een QR Code van 2 x 2 cm met te veel informatie erin (bijvoorbeeld een lange URL), zal niet leesbaar zijn.

QR Codes van QR Panel Pro zijn optimaal gecomprimeerd

Goed om te weten: QR Codes van QR Panel Pro kunnen haast niet beter. Door gebruik van een geoptimaliseerde shortner techniek, maken we het mogelijk dat de te verwerken informatie zo klein mogelijk blijft. Om het nog mooier te maken: Ook als u een QR Code wilt laten verwijzen naar een lange URL zoals bijvoorbeeld: http://www.uwbedrijfdomein.com/campagnes/ditjaar/dezemaand/anderevariabele/actie1.html
Met QR Panel Pro verkorten we de URL waardoor een QR Code nog maar zo’n 20 tot 30 karakters bevat. Zo is de QR Code optimaal leesbaar en kleiner af te drukken.