QR Code kleur

QR Codes in kleur. Een goed idee of niet?

Om QR Codes ‘interessanter’ of opvallender te maken, geven sommige bedrijven allerlei kleuren aan hun QR Code. Daarbij wordt vaak aan een belangrijk aspect voorbijgegaan, namelijk de leesbaarheid van de QR Code.

Een QR Code is volstrekt nutteloos wanneer deze niet gescand kan worden. Bij het goed scanbaar maken van een QR Code, speelt contrast een grote rol. Gebruik voor een optimaal contrast dus geen kleur voor uw QR Code, maar zwart-wit. Hoe hoger het contrast, hoe sneller en makkelijker een QR Code Reader de QR Code kan herkennen.

Een QR Code heeft een zogenoemde “foutmarge”. Als er een kras komt op uw QR Code, wat in print niet geheel ondenkbaar is bijvoorbeeld wanneer een flyer op de grond valt of wordt gevouwen, dan kan in de meeste gevallen de QR Code nog steeds door een QR Code Reader gelezen worden.

Het plaatsen van een logo in een QR Code is mogelijk omdat u dan de foutmarge van de QR Code gebruikt wordt. Echter, niet alleen verhoogt u daarmee de kans dat de QR Code helemaal onleesbaar wordt, ook verspilt u met dergelijke praktijken de foutmarge in zijn geheel. Een simpel krasje, en de QR Code is geheel onleesbaar.

Kortom, gebruik geen logo’s of afbeeldingen in uw QR Codes. Ze leiden af en verslechteren de kwaliteit en leesbaarheid van de QR Code. Gebruik ook geen kleur, maar gewoon zwart wit. Hierdoor is de QR Code beter herkenbaar voor de consument en beter leesbaar voor de QR Code readers.